IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново поколение спортни обувки причинява травми

11 март 2013 07 00

Маратонките, които имитират всяка извивка от стъпалото може и да са удобни, но са вредни за костите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Напоследък все повече спортни натури подбират по-внимателно обувките, с които тренират. От години различни спортни марки прибавят към описанията на своите продукти спорта, за който те са подходящи. Така че, когато си купуваме маратонки за тичане, тенис или баскетбол, знаем, че трябва да имат строго определена подметка.

От известно време на пазара се появиха маратонки, които имитират формата на стъпалото и дори имат разделения за пръстите. Те прилепват плътно по стъпалото и създават усещането, че тичате боси, защото подметката им е тънка и гъвкава.

Спортистите побързаха да се сдобият с подобни маратонки с илюзията, че ще тренират по-ефективно и с по-голямо чувство на комфорт.

Изследователи от университета в Бригам обаче, заявиха, че тези обувки са вредни и са причина за много контузии, особено за любителите на джогинга. Макар че по дефиниция „босите" маратонки предпазват от стъкла и други твърди предмети в околната среда, те вредят на костите.

Снимка: birthdayshoes.com

„Преминаването към минималистични обувки при спорт е стресиращо за костите. Трябва да внимавате как осъществявате процеса на промяна на своите спортни обувки. Повечето хора просто веднъж ги обуват и после не ги махат от краката си", казва Сара Ридж, професор по наука на упражненията в Бригам.

Дамата обяснява, че проблемът не се крие толкова в самата материя, а във факта, че преходът между обикновена обувка и тази трябва да е плавен, за да привикнат костите.

Адвокатите, представляващи компаниите-производители и вносители на продукта настояват, че той е безопасен и следва естествените извивки на стъпалото, като по този начин се избягват контузии и наранявания.

Снимка: birthdayshoes.com

Направено е изследване с 36 професионални бегачи. Едните тичали с обикновени маратонки, като от време на време слагали и новите спортни обувки. Другите директно поставяли минималистичните маратонки и пробягвали всяко разстояние с тях. След 10 -седмици те били попитани как се чувстват и групата, която бягала само с „босите" маратонки имала повече оплаквания от наранявания и болки в костите.

Изследването е публикувано в сп. Medicine & Science in Sports & Exercise

„Когато костите са натоварени при тичане или друга дейност, те имат нужда от почивка, за да се възстановят. Ако напрежението върху тях е по-силно и интензивно, те нямат време да се възстановят", обяснява д-р Ридж.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

lolla_bunny ( преди 11 години )
P.S. обувките на снимката са на "Vibram"- "Fivefingers" и не са единствената мярка на пазара, предлагаща минималистични обувки...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
lolla_bunny ( преди 11 години )
А може би нараняванията произтичат от факта, че твърде дълго сме бягали с традиционните обувки и като тръгнем да бягаме с минималистичните, бягаме по същия грешен начин.Не случайно племето тарахумара, от което произлизат най-добрите бегачи, бягат боси или с изрязани парчета гума. Ако се научим да бягаме правилно, както всъщност сме го правили, преди появата на обувките с дебела подметка, нараняванията на ставите и костите ще намалеят драстично...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар