2. Каква е прогнозата за възстановяване на глезена?

Възстановяването на глезена зависи от много фактори като водещите са:

  • тежестта на навяхването,
  • конкретната връзка, която е била засегната,
  • възрастта на болния и степента му на физическа активност (включително активно практикуване на спорт, предразполагащ към ново увреждане, напр. футбол, баскетбол и т.н.) и
  • провеждането на лечението (правилен избор на лечение и стриктно спазване на рехабилитационната програма).

В големия процент от случаите (80-90%) функцията на навехнатия глезен се възстановява напълно (особено при по леките навяхвания от I и II степен). Въпреки това в някои от случаите на глезенно навяхване (особено тежките от III степен, свързани с разкъсване на връзки) остават последствия като непълен обем на движение в ставата, чувство за нестабилност, известна хронична (постоянна) болезненост и подуване както и предразположеност към повторни травматични увреди на същия глезен. Навехнатият глезен е предразположен за по-ранно развитие на артрозни промени (промени на износване) в ставата (това може да се случи след 10-15 и повече години). Правилно провежданата рехабилитационна програма свежда до минимум честотата на тези последствия.

Навяхванията от I степен обикновено заздравяват напълно за период от 2 седмици. За тези от II степен са необходими до 6 седмици, а пълното заздравяване на тежките навяхвания от III степен може да са нужни до 6 месеца и повече.