Рамото може да отече по различни причини


29 Април 2011, Петък


„Напоследък рамото ми е отекло и ще съм благодарен, ако ме посъветвате какво да предприема?“
Добрин Митев, Благоевград



За съжаление нашият читател не е дал повече подробности за своите оплаквания: освен оток, има ли болка, зачервяване или други изменения. Освен това не е писал дали не е прекарал някаква травма в тази област, консултирал ли се е с лекар, направени ли са му някакви изследвания, като ренгенови снимки и т.н.

По същество оток на рамото (по точно раменната става) се наблюдава рядко. Тази става много рядко се поразява от ревматизъм или от други възпалителни процеси. Следователно, причините, след дългогодишни наблюдения и проучвания, се свеждат главно до три: последици от минали травми в областта на рамото, последици от появата на шипове и в резултат на развиващ се тумор.

Оток на рамото след прекарани травми в миналото (близко или далечно) се появява обикновено придружен с болка. Има обаче и изключения, когато болковият симптом отсъства. Изкълчвания, в резултат на падания, удари и пр., които не са били особено тежки и по същество не са били придружени от трайно разместване на обединените от съответната става краища на костите, т.н. сублуксации, възникват рядко в резултат на пряко въздействие в областта на ставата.

Появата на шипове е втората причина за отичане на раменната става (рамото). Появата на шипове обикновено е в резултат на старческа дегенерация („изхабяване“) на ставния апарат. Появилият се оток най-често се съпровожда от силна болка и известно ограничаване движенията на ръката.

Обръщам сериозно внимание не само на задалия въпроса, а и на всички читатели на вестника, че при поява на оток в раменната става в никакъв случай не бива да прибягват до самолечение, консултации със знахари, „народни лечители“ и прочее самозвани лаици. Налага се незабавно консултация със специалист, който да назначи необходимите изследвания (рентген и др.) и след изясняване причината за отока да се проведе необходимото лечение.


В категории: Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки