Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Увредените хрущяли на коляното трябва да се лекуват веднага след получаване на травмата

Наш читател пише за увредените хрущяли на коляното си

Преди пет месеца се наложи да скоча от натоварен с багаж камион. Почувствах болка в дясното коляно, което по-късно оттече. Аз обаче не отидох на лекар и продължих да ходя на работа. Болките обаче периодично се усилват и коляното оттича. Когато посетих ортопед той изрази съмнение, че са увредени хрущялите в коляното и ми назначи изследвания. Моля да ми обясните за какво става дума и опасна ли е травмата ми !

Петър Станилов, Пазарджик.

Уважаеми г-н Стинилов, става дума за два здрави полулунни хрущяли /менисци/ , разположени в коленната става, които коригират несъответствието между изпъкналите кондили на бедрото и почти плоските повръхностни на кондилите на големия хрущял. Същевременно те играят роля на буфери за омекотяване на ударите при движението на коляното. Тяхното увреждане е 55 на сто от всички травми на коленната става и се срещат най-често при спортистите /футболисти, скиори, баскетболисти /, работници, ангажирани с тежък физически труд – миньори, горски работници, строители. Тези хрущяли много рядко се нараняват при директен удар. Най-често травмата се получава при рязко преминаване от клекнало в изправено положение, при скачане с изправени крака от голяма височина. А също и при футболистите – при нанасяне на удар върху топката, когато рязко се изправя коляното.

При тези увреждания се получават внезапна, силна болка в коляното, което остава сгънато и всеки опит за движение е свързан с нетърпима болка. Това състояние е основният и най-съществен признак за увреда на мениска известен под името “блокаж на ставата”. Той се дължи на прищипване на разкъсаната част на меникса между ставните повръхностни. Впоследствие “блокажите” се появяват през различни периоди от време и болните само чрез “разтриване” на коляното или чрез внимателно раздвижване успяват да ги преодолеят. След това деблокиране много често коляното реагира с хидропс – набиране на течност в ставата, която отича.

Уважаеми г-н Станилов, вашето заболяване най-вероятно се отнася към втората група на травмени увреждания, които протичат със симптоми на навяхване, което не отзвучава в продължение на дълго време – месеци и години. В тези случаи обикновено “блокажите” отсъстват. Периодично обаче се появяват болки след преумора или неправилно стъпване и коляното се подува. Това т. нар. атипични случаи, при които решаващи за диагнозата е уточняването на механизма на травмата.

При травмени увреди на коляното, понякога на пръв поглед “леки” се оказва че не е така.  Нужен е детайлен преглед от ортопед-травматолог, който въз основа на детайлна анамнеза и подпомогнат от редица параклинични изследвания /рентген, артроскопия и др./ ще постави навреме точна диагноза и ще назначи лечение.

Когато се касае само за отлепване на мениска от ставната капсула, незабавната имобилизация, последвана от продължителна физиотерапия дава добре резултати.

При наличието на траен блокаж е необходима намесата на специалиста, за да се деблокира ставата. В противен случай настъпват тежки повреди на хрущяла, покриващ ставните повръхности.

В Случаите, когато менисците са разкъсани, при засягане на вътрешната им заострена част и при невъзможност да се деблокира ставата, се налага оперативна намеса. При тези травмени увреждания голяма роля играе артроскопската техника – и за диагностиката и за лечението им.

Д-р Божидар Бегов е хирург-ортопед, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. :  0887/ 580-820.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Увредените хрущяли на коляното трябва да се лекуват веднага след получаване на травмата

  1. Анонимен каза:

    Здравейте,
    откриха ми хондромалация в 3 степен чрез ЯМР.
    Моля ви за съвет какво трябва да направя оттук насетне.
    Много ли е страшна поставената диагноза?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *